Skip Ribbon Commands
Skip to main content

News

FORUM COMMUNI-KASIH: KOMUNIKASI ADA KUNCI KEBAHAGIAAN

‚ÄčIMG_7627.jpg

Forum PREPanita Sesi Ke-2 bertajuk "Communi-Kasih: Komunikasi Adalah Kunci Kebahagiaan" anjuran Jabatan Pembangunan Masyarakat dengan kerjasama agensi-agensi kerjaaan dan persatuan-persatuan bukan kerajaan dilanjutkan kepada penuntut-penuntut IBTE Kampus Sultan Saiful Rijal, Brunei Muara.

Seramai lebih daripada 330 orang penuntut IBTE Tahun 2 telah menyertai Forum berkenaan yang diadakan di Dewan IBTE Kampus Sultan Saiful Rijal, Brunei Muara.

Program ini diadakan untuk mempertingkatkan kesedaran tentang kepentingan hak-hak wanita dan mempersiapkan diri wanita dan lelaki untuk cekal menghadapi masalah yang tidak dijangkan di samping untuk memberikan pendedahan mengenai penerapan positif dalam kehidupan dan tatacara untuk berani tampil ke hadapan.

IMG_7640-2.jpg

Agensi-agensi yang terlibat ialah Unit Siasatan Jenayah Penderaan Wanita dan Kanak-Kanak, Jabatan Siasatan Jenayah, Pasukan Polis Diraja Brunei; Unit Kebajikan Perubatan, Jabatan Perkhidmatan Perubatan, Hospital RIPAS; Bahagian Khidmat Nasihat Keluarga, Jabatan Hal Ehwal Syariah; Project Women and Girl Development Enterprise dan Persatuan KESAN.

Forum dimulakan dengan sesi dialog yang dikendalikan oleh Dayang Sarah binti Haji Abdul Mutalif, Setiausaha Agong, Persatuan Kesan selaku moderator. Ahli-ahli panel terdiri daripada Ustazah Dayang Salmah binti Haji Ahmad, Pegawai Nasihat Keluarga; ASP Hajah Anis @ Roszaffina binti Haji Ahmad / Mohd Ariffin daripada Unit Siasatan Jenayah Penderaan Wanita dan Kanak-Kanak; Dayang Nur Amalina Nadzila binti Ibrahim, Pegawai Kebajikan Perubatan Hospital RIPAS dan Dayang Nur Judy binti Abdullah, Pengasas dan Pengarah Eksekutif Project Women and Girls Development Enterprise.

Antara perkara-perkara yang dibincangkan ialah mengenai peranan lelaki dalam penjagaan dan melindungi Wanita dari sudut Islam dan cara-cara untuk mengenal pasti persekitaran yang sihat agar tidak terjerumus kepada kes jenayah. Forum ini juga membincangkan mengenai tindakan-tindakan yang perlu dilakukan oleh para pelajar jika berlaku keganasan atau ugutan dan perkongsian mengenai kisah kerjayaan mangsa di bawah Project Women and Girl Development Enterprise. Penuntut-penuntut memberikan respon yang baik mengenai maklumat yang disampaikan dan mengajukan pelbagai pertanyaan kepada ahli penal melalui aplikasi Mentimeter.

Attachments
Created at 12/22/2022 10:46 AM by Mohammad Jamaddil Bin Kassim/Kasim
Last modified at 12/22/2022 10:52 AM by Mohammad Jamaddil Bin Kassim/Kasim